0 új cikk érkezett
0 új hozzászólás

Budapest-Bamako: Nyugat-Szahara, Mauritánia, Szenegál

Már Szenegálban jár a több mint egymillió kilométeres Toyota Hiace

·

Teréz Anya Gyermekei, avagy a csapat, amely egy több mint egymillió kilométeres Toyota Hiace fedélzetén vágott neki a fapados Dakarnak, már Szenegálban jár, továbbra is műszaki hiba nélkül.

%KA%Mesésnek tűnő, de nem veszélytelen helyeken jár a Budapest-Bamako, a sokat futott Toyota Hiace és csapata egyelőre bírja a túrát%KA%

Mesésnek tűnő, de nem veszélytelen helyeken jár a Budapest-Bamako, a sokat futott Toyota Hiace és csapata egyelőre bírja a túrát

Bár − ahogyan arról tegnap beszámoltunk, véres tüntetések miatt − módosult a Bamako útvonala, lényegi változás nincs, még mindig e hét vasárnap és Sierra Leone fővárosa a Budapestről indult, több mint 8 ezer kilométeres verseny és túra célja. Az afrikai körülményekről ismét sok infóval szolgál a Hiace-t nem csak hajtó, hanem a túra végén egy árvaháznak ajándékozó, Teréz Anya Gyermekei csapat az alábbi beszámolóval.

Amennyire bizonytalan Nyugat-Szahara státusza, annyira bizonytalan volt a terület elhagyásának mikéntje is számunkra. Szervezőink részletes leírást adtak meg a határátlépés folyamatáról, de arra a Mad Max filmeket idéző miliőre, ami a marokkói-mauritán határon várt, nem voltunk felkészülve.

A két ország között néhány kilométeres, ENSZ által felügyelet "senkiföldje" húzódik. Nehezen járható sziklás-homokos út vezet keresztül a különféle okokból "itt felejtett" autóroncsokon, döglött tevéken, rossz arcú seftelőkön és tengernyi szeméten át. Ez egy teljesen törvényen kívüli terület, nincsenek hatóságok sem. Ha van szakasz, ahol nem lett volna jó elakadni, akkor ez az volt. Igyekeztünk konvojban áthaladni és felvenni az előttünk lévő tempóját, ami történetesen egy 4x4-es Pajero volt. Így csak hatalmas koppanások, nyekergések és az utastérben lepotyogó műanyagelemek árán tudtuk teljesíteni ezt a mutatványt.

%KA%Ezekkel az autókkal még járnak...%KA%

Ezekkel az autókkal még járnak...

A mauritán beléptetés a határtól 170 km-re lévő táborhelyünkön történt, ahová az eljutás sem volt séta a parkban. Többszöri, jól szervezett csapatmunkára volt szükség az autónk kiásása majd kivontatása érdekében a homokból. Számunkra ez jelentette az egyetlen homoksivatagi táborhelyet, alkalmasint gépfegyveres őrzőink védelmében.

A reggeli torna gyanánt másnap is homoklapátolás és autótologatás szolgált. Az aszfaltút elérését követően homokviharral és lakóháznyi kátyúkkal tarkított utunk Mauritánia egyetlen városába, Nouakchottba vezetett.

%KA%Ezekkel viszont már nem, a sivatagban több hátrahagyott roncs várja az enyészetet%KA%

Ezekkel viszont már nem, a sivatagban több hátrahagyott roncs várja az enyészetet

A városban európai, de még akár marokkói szemmel nézve is őskáosz uralkodik. Hatsávos utakon is előfordult, hogy a középső sávban jött szembe egy helyi "Fittipaldi". A piros lámpákon pedig még szigorúan strázsáló rendőrök jelenlétében is átmennek a helyiek, majd egy idő után persze mi is, felvéve a hömpölygő forgalom ritmusát. Ekkor jött jól Bodri Lada autója és a benne utazó Molnár atya CB-rádión küldött úti áldása…

Innen két unikális látnivalót említenénk meg, a szivárvány minden színében pompázó halaszhajók kikötőjét, illetve a legvadabb roncsderbikről szabadult autóparkot. Tényleg nem volt ép kocsi a fővárosban, aminek nem csak a sajátos vezetési stílus lehet az oka, hanem, a magas vámok miatt lényegében használtautó import tilalom van érvényben az országban. Ezért ami autókat használnak, azokat addig toldozzák-foltozzák, amíg csak lehetséges. Meg egy kicsit még azután is...

%KA%Ez a Hiace csak hátul hajt, a sivatagban bizony jól jött volna az összkerékhajtás, ami amúgy szerepelt a kínálatában%KA%

Ez a Hiace csak hátul hajt, a sivatagban bizony jól jött volna az összkerékhajtás, ami amúgy szerepelt a kínálatában

A közbiztonságról annyit, hogy szállásunkat 24 órában machetés bakter őrizte, szobánkat pedig vasrácsos ablak és pengés kerítés védte. Szükség is volt a védelemre, mert az egyik pórul járt bamakós autó szélvédőjét a helyi kincskeresők betörték az éjszaka folyamán.

Utolsó napunk Mauritániában a szenegáli határra vezetett, változékony állapotú utakon vagy még utakon sem. Konkrétan az utolsó 40 km-t a határfolyón lévő töltés oldalán tettük meg szűk 4 óra alatt, ahol tudomásunk szerint két bamakós autó is bukfencet vetett. Mi viszont a már szavannai körülmények között látványos drónfelvételek készítésével szakítottuk meg a határt jelentő duzzasztógátig vezető utunkat. A felvételek egy nemzeti parkban készültek, ahol már a híres afrikai élővilág több képviselőjét (varacskos disznó, szurikáta, krokodilus, vándormadarak) is sikerült lencsevégre kapni.

%KA%Az afrikai élővilággal is testközelből találkozhat a csapat%KA%

Az afrikai élővilággal is testközelből találkozhat a csapat

Legközelebb Szenegálból jelentkeznek Teréz Anya Gyermekei.

PS: a csapat már Szenegálban jár, de az ottani beszámolót épp most élik meg. Most érkezett gyors hír, hogy a minden rendben velük, még a Hiace-ban is csupán a kürt és a központi zár rakoncátlankodik. Még nap és éjszaka vár rájuk Szenegálban, a guineai határ előtt, ahová a tervek szerint holnap lépnek át.

Ez is érdekes lehet:
 

Szeptember 1-től fokozott rendszám ellenőrzés

Ellentmondásos hírek keringenek a sajtóban, miszerint hiába ellenőrzik fokozottan a külföldi...

Elstartolt a Budapest-Bamako Rally olyan masinákkal, amire nem számítasz

Már 15 éve, hogy elrajtolt az első Budapest-Bamako Rally, amely egyre nagyszabásúbb rendezvénnyé...

Fejpénz, autópénz, hídpénz, biztosítás, útadó és sorompó nyitási hozzájárulás - belépők Szenegálba

A célhoz közelítve egyre viszontagságosabb körülményekről számolnak be a Budapest-Bamako résztvevői...

Hedonista benzinégetés és spórolós hibridek legfrissebb podcastban

Minden ötödik magyar elkövet valami hibát autóvásárláskor. Kielemeztük a témát és szót ejtettünk...

Több mint százezer termék közt sem veszel el – Szétnéztünk a SzerszamKell.hu-nál!

Nem csak online webáruház a SzerszamKell.hu, tisztességes üzletet tartanak fenn, ahol az összes...

Járási rendszámok jövő évtől: 168 félét gyárthatnak

Jövőre területi, a kistérségeket nyugdíjazó járások alapján kiosztott, 168 különféle régiót jelölő...

Szívesen éltünk volna a világ másik felén miatta – 50 éves a GT-R történet

Az év talán legfontosabb évforulóját könyvelhetik el a japánok. A felejthetetlen Nissan Skyline...

Árharc: Peugeot 5008 vs. Skoda Kodiaq

Idén a Peugeot és a Skoda is SUV köntösben hozott lényegében hétüléses egyterűt. Akad különbség...

Minden az LPG átépítésről és a gazdaságosságáról

Az autógáz még ma is bőven gazdaságos. De kinek éri meg ez a környezetkímélő üzem? Milyen egy...
 
Hirdetés

A cikk galériája

FB_share
Küldés e-mailben

Tetszett a cikk?

Iratkozzon fel hírfigyelőnkre! 
(Mi ez?)Ne maradjon le a legfrissebb autós hírekről, bemutatókról, tesztekről, benzinár-változásokról! Írja ide e-mail címét, és a fontos hírekről értesítjük.

(E hírfigyelőről bármikor leiratkozhat a küldött levél alján lévő linkkel. Az adatvédelmi elveket maximálisan tiszteljük, a címet nem adjuk ki harmadik félnek.)
Jogi nyilatkozat* Hozzájárulok ahhoz, hogy az Adevinta Classified Media Hungary Kft. részemre közvetlen megkeresés módszerével a saját, illetve harmadik személyek áruira és szolgáltatásaira vonatkozó reklámot közöljön (pl. promóciós célú elektronikus levelet, hírlevelet, vagy reklámot tartalmazó elektronikus levelet küldjön) és a fentiekben ebből a célból megadott adataimat kezelje és felhasználja.
Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. a megadott személyes adatokat bizalmasan kezeli és harmadik fél számára nem adja át. A reklám közléséhez, illetve a személyes adatok kezeléséhez megadott hozzájárulás visszavonásig érvényes.
A hozzájárulás bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonható.
Feliratkozom

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Friss tesztek

Jelentős fogyókúra és teljes stílusváltás – Opel Corsa 1.2 Turbo 100 HP teszt

Csak könnyedén – Opel Corsa teszt Videó

Egyre biztosabb, hogy a PSA házasság az Opel számára minden tekintetben kifizetődő lesz. Az új Corsában már csak az embléma német, és ennek mindenki csak örülhet.


Mazda CX-30 Skyactiv-X teszt

Nincsenek csodák? - Mazda CX-30 Skyactiv-X teszt

Nemes céllal született meg a Skyactiv-X motor, hiszen a fogyasztáscsökkentés és a károsanyag-kibocsátás mérséklése lebegett a tervezők szeme előtt a megalkotásakor. Most elmesélem, hogy ez mennyire sikerült egy SUV-ban.


Skoda Kamiq Style 1.0 TSI DSG teszt

Éretlen? - Skoda Kamiq 1.0 TSI DSG teszt

Az egyliteres motorral felszerelt Skoda Kamiq járt már nálunk, ám korábban manuális váltóval. Most megnéztük, hogy mit tud a hétfokozatú DSG-vel.

Még több teszt
Hirdetés

Címlapon


Friss cikkek

Fejpénz, autópénz, hídpénz, biztosítás, útadó és sorompó nyitási hozzájárulás -  belépők Szenegálba

Mauritán határ: okostelefon a kilépésért, pénz a belépésért

3 napja – Sztori

A célhoz közelítve egyre viszontagságosabb körülményekről számolnak be a Budapest-Bamako résztvevői. Úttalan utak, hatalmas por és korrupt határőrök a hírekben.


Több mint százezer termék közt sem veszel el – Szétnéztünk a SzerszamKell.hu-nál!

Megtalálod, amit keresel! – Bejártuk a SzerszamKell.hu üzletét

3 napja – Sztori

Nem csak online webáruház a SzerszamKell.hu, tisztességes üzletet tartanak fenn, ahol az összes raktáron lévő termék megtalálható. Körülnéztünk náluk.


Hedonista benzinégetés és spórolós hibridek legfrissebb podcastban

Így vegyél és így NE vegyél autót. Hibridek vs. benzinégetők

4 napja – Sztori

Minden ötödik magyar elkövet valami hibát autóvásárláskor. Kielemeztük a témát és szót ejtettünk a Toyota leköszönő és legfrissebb hibrid Yarisáról, de egy 510 lóerős BMW-ről is hallhatsz tőlünk.


Használtautó.hu

KIA SPORTAGE 2.0 CRDi EX 4x4 KIVÁLÓ ÁRKÉPZÉS - MAGYAR!

KIA SPORTAGE 2.0 CRDi...

Ár: 2.999.999 Ft

Évjárat: 2011 / 12

Kivitel: Városi terepjáró (crossover)

Üzemanyag: Dízel

OPEL ASTRA H 1.4 Enjoy Magyarországi. szervizkönyves!

OPEL ASTRA H 1.4 Enjoy...

Ár: 1.245.000 Ft

Évjárat: 2007 / 12

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

NISSAN X-TRAIL 2.2 Di Elegance 4X4! KLÍMA! 2 T VONÓHOROG!!!

NISSAN X-TRAIL 2.2 Di...

Ár: 945.000 Ft

Évjárat: 2002 / 9

Kivitel: Városi terepjáró (crossover)

Üzemanyag: Dízel

Még több autó

Kövess minket a Facebookon is!